Aquesta escola va néixer acollidora i així vol continuar sent, és una escola que hem de recórrer amb calma, amb ulls oberts per veure els diversos moments que ha viscut i que queden reflectits fins i tot en la seva estructura. La combinació d’edificis de diferents èpoques que la configuren ens ajuden a respirar l’emoció de tantes generacions que han viscut en aquestes aules, passar i viure aquesta escola és viure i sentir les emocions de tants nens i nenes que han crescut somniant i despertant a la vida en aquestes aules i aquests patis.
Aquesta és també una escola de fe, per això és fàcil veure que la llum que embolcalla els seus espais i les seves gents és per damunt de tot una llum interior.
“El Vendrell, voltat de vinyes que el pagès amb el seu art exquisit treballa, carregades a l’estiu del fruit saborós d’on regala a doll fet el vi ardentíssim per a encendre la sang de les venes. El Vendrell, amb les seves arbequines de verdors cendrejants i eternes, ací i allà aixecant-se en parades com a pastors de ramats guardant els seus ceps que al seu entorn pasturen; amb els seus garroferars de verd maragda…”. (Angel Guimerà).
Per aquest Vendrell que ens descriu Àngel Guimerà va passar fa més de cent anys el Pare Francesc Palau, de l’ordre dels carmelites descalços. Era molt amic del rector de la Parròquia, Mn José Ildefonso Gatell, es coneixien d’anys enrere, quan el P.Palau havia organitzat a Barcelona una escola de formació cristiana per a adults anomenada “Escuela de la Virtut”.
Donades unes necessitats educatives a la vila es va posar en marxa el projecte, així a l’any 1868 van arribar els germans, coneguts popularment com “els Hermanos”.
Van obrir el Col•legi “Sant Josep” i l’any següent va arribar la comunitat de les germanes per atendre les necessitats sanitàries encarregant-se de l’Hospital de la vila. Ben aviat hi van establir la primera aula on s’atenien les necessitats educatives de les nenes de famílies de baixos recursos. Més tard es va anar ampliant l’aula i va sorgir la necessitat de buscar espais més grans. El 1928 s’establí l’escola de les germanes a la carretera de Valls, al mateix lloc on encara avui continua. L’escola va anar creixent fins el que és l’actual col•legi de les Carmelites anomenat “Sagrat Cor”.
La Congregació Carmelita dels Hermanos i les Germanes es va establir al Vendrell seguint les directrius del seu fundador, el P. Francesc Palau, atenent sempre el camp sanitari i educatiu.
No van ser temps fàcils, els carmelites del Pare Palau van estar atents i responent en tot moment a les necessitats de la nostra vila. En els moments més durs com els episodis de les epidèmies del còlera, de grip… els carmelites van estar amb la població atenent el seu reclam d’ajuda.
Les germanes al Vendrell eren molt estimades perquè atenien a tothom desinteressadament, anaven a les cases dels malalts més pobres i contagiats, vetllaven els difunts… la seva obra sòcio-sanitària va ser pionera en la Congregació i el Pare Palau n’estava molt content posant-la d’exemple a d’ altres poblacions on s’establien.
Els últims Hermanos del Col•legi Sant Josep: Manuel Almanzor, David Masdeu i Joaquin Rami van ser martiritzats a la Guerra Civil. Amb la guerra va desaparèixer a Espanya la rama masculina de la Congregació.
Tots els Hermanos martiritzats han estat inclosos en la Causa de Canonització dels màrtirs dels seus Arquebisbats, mentre que els del Vendrell com pertanyien fins al 1957 al Arquebisbat de Barcelona no han estat inclosos com màrtirs en cap de les dues diòcesis, quedant d’alguna manera en l’ oblit.
Dels 68 anys de permanència dels “Hermanos” al Vendrell perdura una placa commemorativa que hi van col•locar els exalumnes a la façana del col•legi l’any 1960 en la celebració del I Centenari de la Fundació de la Congregació.
Els vendrellencs sempre han apreciat el servei i el carisma dels Carmelites dins el marc de la participació social.
Actualment, el Col·legi Sagrat Cor del Vendrell és més que un edifici emblemàtic a la vila. És el referent de molts vendrellencs que han passat per les seves aules i que avui dia acompanyen les noves generacions.
© Copyright 2018 Col·legi Sagrat Cor El Vendrell - Diseño web en Tarragona